PRAVOČASNO POSKRBITE ZA SVOJE IMETJE!

Nobena skrivnost ni, da zgodb o dedovanju med Slovenci ne moremo niti prešteti. Dolgoletna pravdanja in prepiri zaradi zapuščine so med nami že stara praksa.

Nedvomno smo vsi kdaj slišali za podobne zgodbe (povzeto po spletni strani Cekin):

Zgodba 1 – Po dolgotrajni bolezni je umrla babica Hedvika. Za njo bodo dedovali: hčerka, vnuk po pokojnem Hedvikinem sinu, za dediščino pa se bori tudi sin iz prvega zakona pokojnega dedka Matička. Kako bodo dedovali?
– Hči deduje eno polovico, vnuk deduje drugo polovico zapuščine. Dedkov sin iz prvega zakona ne deduje ničesar, saj bi svoje dedno upravičenje moral uveljavljati ob smrti svojega pokojnega dedka.

Zgodba 2 – Zaradi nesrečnega padca je družina izgubila 30-letno hčerko Matejo. Bila je lastnica stanovanja, osebnega avtomobila na kredit, ter nekaj denarja na osebnem računu. Denar je izginil, ostalo pa bi radi dedovali: oče, mama, zunajzakonski partner in brat, ki meni, da ima pravico do deleža. Kako bodo dedovali?
Skladno z Zakonom o dedovanju dedujejo: pokojničini starši eno polovico zapuščine po enakih delih, pokojničin izven zakonski partner pa drugo polovico zapuščine. Brat ne deduje ničesar.

V nobenem od zgornjih dveh primerov zapustnici nista napisali oporoke, v kateri bi natančno opredelili, kaj želita komu zapustiti. Zato so se v dedni postopek  vpletle osebe, ki niso upravičene do zakonitega dedovanja. To seveda podaljšuje zapuščinski postopek in povzroča družinska nesoglasja. V marsikateri družini se zaradi dediščine na smrt skregajo med seboj.

Oporoka lahko reši marsikatero dilemo, kljub temu pa se zanjo odločijo le redki.  Dedovanje
Ste tudi vi med tistimi, ki še oklevate, kako in komu nameniti svoje imetje?
Ali pa ste premoženje že razdelili, ne veste pa, če ste oporoko pravilno napisali?

Prisluhnite strokovnjakinji Živi Dragonji in vprašajte vse, česar (še) niste vedeli o oporoki!

V sodelovanju z odvetniško pisarno Miro Senica in odvetniki, d.o.o. vas vabimo na delavnico  KAJ MORA DRŽAVLJAN VEDETI O DEDOVANJU?  – KAKO PRAVILNO NAPISATI OPOROKO? –

Obiščite nas v četrtek, 9. aprila 2015, od 18.00 do 21 ure v prostorih CDI Univerzuma, na Grošljevi 4 v Ljubljani

 

Trajanje: Trajanje seminarja je 4 šolske ure

Cena delavnice: 33€  z DDV

Prijave: do torka, 7.aprila 2015

Oglejte si naš letak in se prijavite na delavnico.
Informacije in prijave:
po telefonu 01/583 92 70

Dobrodošli