Zakaj vpis v program gastronomija (PTI)?
Če želite svoje znanje in usposobljenost nadgraditi in je vaša osnovna izobrazba gostinske smeri (kuhar, natakar), potem lahko svoje znanje nadgradite v programu gastronomski tehnik.
V času izobraževanja se boste usposobili za sprejem naročila gostinskih storitev za individualne goste, manjše ali večje skupine, za njihovo ustrezno nastanitev, dobro počutje, za organizacijo izvedbe dogodka s sodelavci ter za obračun opravljenih storitev naročniku.
Goste boste znali sprejeti, namestiti, jim posredovati osnovne turistične informacije in zanje organizirati različne animacijske aktivnosti. V meni boste znali pravilno umestiti jedi, jih pripraviti in ustrezno ponuditi z izbrano pijačo ter postreči na ustrezne načine profesionalne strežbe. Naučili se boste odgovornosti, podjetnosti, poslovanja, vodenja in timskega dela s sodelavci, gostoljubnosti, sporazumevanja v dveh tujih jezikih in spretnosti poslovnega komuniciranja.
Kakšno je delo gastronomskega tehnika?
Svojo poklicno kariero boste lahko gradili v manjših ali v srednje velikih gostinskih ali gostinsko turističnih podjetjih z namestitvenimi kapacitetami ali dodatnimi turističnimi ponudbami, v družinskih hotelih, penzionih in drugje.
Naziv strokovne izobrazbe: gastronomski tehnik / gastronomska tehnica
Pogoji za vpis
uspešno zaključena srednje poklicno izobraževanje s pridobljenim enim od nazivov srednje poklicne izobrazbe: gastronom hotelir, kuhar, natakar, kuhar-natakar, oskrbnik,
- kmetovalka-gospodinja, pek, slaščičar, slaščičar-konditor ali
- pridobljena enakovredna izobrazba po prejšnjih predpisih in
- zdravniško potrdilo, da ni ovir za izobraževanje po programu.
Predmetnik
A – splošno izobraževalni predmeti
Oznaka | Programske enote | 1.letnik | 2.letnik | KT |
P1 | Slovenščina | 13 | ||
P2 | Matematika | 10 | ||
P3 | Tuji jezik | 13 | ||
P4 | Umetnost | 2 | ||
P5 | Zgodovina | 2 | ||
P6 | Geografija | 2 | ||
P7 | Psihologija ali sociologija | 2 | ||
P8 | Fizika | 2 | ||
P9 | Kemija | 2 | ||
P10 | Biologija | 2 | ||
P11 | Informatika | 3 | ||
P12 | Športna vzgoja | 7 |
potrebno opraviti
B – strokovni moduli
Oznaka | Programske enote | 1.letnik | 2.letnik | KT |
M1 | Receptorska dela | 4 | ||
M2 | Naravna in kulturna dediščina | 8 | ||
M3 | Oblikovanje gostinske ponudbe | 4 | ||
M4 | Obroki in dogodki z animacijo | 16 | ||
M7 | Priprava jedi pred gostom in mešanje pijač | 3 | ||
M11 | Restavracijsko slaščičarstvo | 3 | ||
Praktični pouk | vključen v modulih | vključen v modulih | 12 | |
Praktično usposablanje z delom | 3 | |||
Interesne dejavnosti | 4 | |||
Odprti kurikulum | 11 | |||
Poklicna matura | 4 |
potrebno opraviti
Izbirni predmet: udeleženec izobraževanja med izbirnima predmetoma izbere enega.
*V izrednem izobraževanju se predmet športna vzgoja ne izvaja. Udeležencem se kreditne točke priznajo.
Cenik šolanja gastronomski tehnik (PTI)
Enkratno plačilo
Storitev | Cena |
Šolnina | 1.130,00 € |
Vpisnina | 50,00 € |
Administrativni stroški | 150,00 € |
Skupaj: | 1.330,00 € |
Plačilo na obroke
Storitev | Cena |
1. obrok + vpisnina + administrativni stroški (102,00€ + 200,00€) | 313,00 € |
2. obrok do 10. obroka | 113,00 € |
Poklicna matura + priprave (za vsak predmet na PM 100,00 €) | 400 € |
Poklicna matura s posebnimi potrebami + priprave | 150,00 € (predmet) |
Cena izpita v predhodnih letnikih je odvisno od št. KT v posameznem modulu oz. vsebinskem sklopu. | 1 KT = 21,40€ |
Ob enkratnem plačilu dobite 5 % popusta na šolnini |
Ostalo
Storitev | Cena |
Ponovni vpis v letnik | 200,00 € |
Individualni izpitni rok | 150,00 € |
Prilagojeno opravljanje izpita za udeležence s posebnimi potrebami | 25,00 €/izpit |
Ponovno opravljanje izpita | 50,00 € |
Nepravočasna odjava od izpita | 20,00 € |
Izpis iz evidence | 25,00 € |
Izvedba posameznega izpita na splošni maturi za oddaljene kandidate do 150 km | 50,00 € |
KAKO POTEKA VPIS:
- Predhodno se z organizatorico izobraževanja dogovorite za srečanje.
- Za priznavanje predhodno pridobljenih znanj s seboj prinesite osebni dokument, spričevala in obvestilo o uspehu.
- Z organizatorico izobraževanja boste pripravili osebni izobraževalni načrt.
- Ob vpisu boste poravnali 1. obrok in vpisnino (z gotovino ali plačilno kartico na blagajni CDI Univerzum).
- Ostalo plačilo šolnine lahko plačate na največ 9 obrokov, ob plačilu v enkratnem znesku pa nudimo 5 % popust.
- Z vpisom boste dobili potrdilo o vpisu, s katerim lahko uredite nekatere pravice (zdravstveno zavarovanje, subvencionirano vozovnico, delo prek študentskega servisa …) do dopolnjenega 26. leta, če nimate statusa brezposelnega ali se ne izobražujete v skladu s predpisi o zaposlovanju in zavarovanju za primer brezposelnosti.
- Ob vpisu boste dobili dostop do urnika, ki je viden za celo šolsko leto, in dostop do spletnih učilnic (gradiv).
- Predavanja se bodo pričela konec septembra oziroma začetek oktobra.
KAKO POTEKA IZOBRAŽEVANJE?
Predavanja se pričnejo začetek oktobra in zaključijo v maju. Izobraževanje poteka:
- v obliki predavanj v živo (omogočen je tudi prenos v živo preko videokonferenčnega sistema)
- možen ogled posnetkov predavanj
- aktivnosti v spletnih učilnicah v obliki e-izobraževanja
- samostojno učenje.
Predavanja potekajo v popoldanskem času (16.30 – 19.00). Za opravljanje izpita je na voljo več izpitnih rokov čez celo šolsko leto.
Poklicna matura obsega
1. obvezni del:
- pisni in ustni izpit iz slovenščine,
- pisni in ustni izpit iz gastronomije in turističnih storitev.
2. izbirni del:
- pisni in ustni izpit iz tujega jezika ali matematike,
- izdelek oziroma storitev in zagovor.
Zaključek šolanja
Šolanje se zaključi s poklicno maturo.