Zakaj vpis v program gastronimija in turizem – smer gastronomija?
Poklicno kariero boste lahko gradili v srednje velikih ali velikih gostinskih in turističnih podjetjih, v hotelih, specializiranih restavracijah, turističnih agencijah, turističnih informativnih centrih, na različnih delovnih mestih. Po nekaj letnih kakovostnih delovnih izkušnjah boste lahko prevzemali vse bolj odgovorna vodstvena delovna mesta, kot so vodenje delovnih skupin, oddelka idr.
Kakšno je delo gastronomskega tehnika?
V času izobraževanja se boste usposobili za sprejem naročila gostinskih storitev za manjše ali večje skupine gostov, organizacijo izvedbe dogodka z vodenjem sodelavcev ter za obračun opravljenih storitev naročniku. Znali boste pripraviti in v meni pravilno umestiti ter ustrezno ponuditi vse vrste zahtevnejših jedi. Jedi boste znali estetsko dekorirati in ponuditi gostom po zahtevnejšem načinu strežbe. Naučili se boste sprejemati goste, jim svetovati, priporočati, ponuditi in prevzeti naročila ter postreči jedi in pijače na razne načine profesionalne strežbe. Pred gosti boste znali mešati pijače, marinirati, filirati in razkosavati jedi.
Delo je polno dinamike, stikov s strankami in poslovnimi partnerji.
Naziv strokovne izobrazbe: gastronomsko-turistični tehnik/ gastronomsko-turistična tehnica
Pogoji za vpis
V izobraževalni program se lahko vpiše, kdor je uspešno končal:
- osnovnošolsko izobraževanje ali
- nižje poklicno izobraževanje ali enakovredno izobraževanje po prejšnjih predpisih in
- pridobil zdravniško potrdilo, da ni ovir za izobraževanje po programu.
Vpisni pogoji za SSI programe – starostna omejitev: izredno se lahko izobražuje, kdor je ob vpisu star najmanj 16 let in nima pridobljene izobrazbe ali opravljenih vseh obveznosti po izobraževalnem programu, v katerem se izredno izobražuje, hkrati ni vpisan v isti izobraževalni program v rednem in izrednem izobraževanju.
Predmetnik
A – splošno izobraževalni predmeti
Oznaka | Programske enote | 1.letnik | 2.letnik | 3.letnik | 4.letnik | KT |
P1 | Slovenščina | 24 | ||||
P2 | Matematika | 19 | ||||
P3 | Tuji jezik | 20 | ||||
P4 | Tuji jezik II | 8 | ||||
P5 | Umetnost | 3 | ||||
P6 | Zgodovina | 5 | ||||
P7 | Geografija | 5 | ||||
P8 | Sociologija (izbirni) | 3 | ||||
P9 | Psihologija (izbirni) | 3 | ||||
P10 | Fizika | 3 | ||||
P11 | Kemija | 3 | ||||
P12 | Biologija | 3 | ||||
P12 | Športna vzgoja | 10 |
potrebno opraviti
B – strokovni moduli
Oznaka | Programske enote | 1.letnik | 2.letnik | 3.letnik | 4.letnik | KT |
M1 | Osnove gostinstva in turizma | 8 | ||||
M2 | Podjetništvo in zakonodaja | 8 | ||||
M3 | Poslovno komuniciranje in IKT | 8 | ||||
M4 | Naravna in kulturna dediščina | 8 | ||||
M5 | Priprava rednih obrokov | 12 | ||||
M6 | Priprava izrednih obrokov | 12 | ||||
M7 | Strežba rednih obrokov | 8 | ||||
M8 | Strežba izrednih obrokov | 8 | ||||
M16 | Kulinarika in vina v Sloveniji in svetu | 3 | ||||
Praktični pouk | vključen v modulih | vključen v modulih | vključen v modulih | vključen v modulih | ||
Praktično usposabljanje z delom | 10 | |||||
Interesne dejavnosti | 14 | |||||
Odprti kurikulum | 27 | |||||
Poklicna matura | 4 |
potrebno opraviti
Izbirni predmet: udeleženec izobraževanja med izbirnima predmetoma izbere enega.
*V izrednem izobraževanju se predmet športna vzgoja ne izvaja. Udeležencem se kreditne točke priznajo.
Cenik šolanja gastronomija in turizem – smer gastronomija
Enkratno plačilo
Storitev | Cena |
Šolnina | 1.130,00 € |
Vpisnina | 50,00 € |
Administrativni stroški | 150,00 € |
Skupaj: | 1.330,00 € |
Plačilo na obroke
Storitev | Cena |
1. obrok + vpisnina + administrativni stroški (113,00€ + 200,00€) | 313,00 € |
2. obrok do 10. obroka | 113,00 € |
Poklicna matura + priprave (za vsak predmet na PM 100,00 €) | 400 € |
Poklicna matura s posebnimi potrebami + priprave | 150,00 € (predmet) |
Cena izpita v predhodnih letnikih je odvisno od št. KT v posameznem modulu oz. vsebinskem sklopu. | 1 KT = 21,00€ |
Ob enkratnem plačilu dobite 5 % popusta na šolnini |
Ostalo
Storitev | Cena |
Ponovni vpis v letnik | 200,00 € |
Individualni izpitni rok | 150,00 € |
Prilagojeno opravljanje izpita za udeležence s posebnimi potrebami | 25,00 €/izpit |
Ponovno opravljanje izpita | 50,00 € |
Nepravočasna odjava od izpita | 20,00 € |
Izpis iz evidence | 25,00 € |
Izvedba posameznega izpita na splošni maturi za oddaljene kandidate do 150 km | 50,00 € |
KAKO POTEKA VPIS:
- Predhodno se z organizatorico izobraževanja dogovorite za srečanje.
- Za priznavanje predhodno pridobljenih znanj s seboj prinesite osebni dokument, spričevala in obvestilo o uspehu.
- Z organizatorico izobraževanja boste pripravili osebni izobraževalni načrt.
- Ob vpisu boste poravnali 1. obrok in vpisnino (z gotovino ali plačilno kartico na blagajni CDI Univerzum).
- Ostalo plačilo šolnine lahko plačate na največ 9 obrokov, ob plačilu v enkratnem znesku pa nudimo 5 % popust.
- Z vpisom boste dobili potrdilo o vpisu, s katerim lahko uredite nekatere pravice (zdravstveno zavarovanje, subvencionirano vozovnico, delo prek študentskega servisa …) do dopolnjenega 26. leta, če nimate statusa brezposelnega ali se ne izobražujete v skladu s predpisi o zaposlovanju in zavarovanju za primer brezposelnosti.
- Ob vpisu boste dobili dostop do urnika, ki je viden za celo šolsko leto, in dostop do spletnih učilnic (gradiv).
- Predavanja se bodo pričela konec septembra oziroma začetek oktobra.
KAKO POTEKA IZOBRAŽEVANJE?
Predavanja se pričnejo začetek oktobra in zaključijo v maju. Izobraževanje poteka:
- v obliki predavanj v živo (omogočen je tudi prenos v živo preko videokonferenčnega sistema)
- možen ogled posnetkov predavanj
- aktivnosti v spletnih učilnicah v obliki e-izobraževanja
- samostojno učenje.
Predavanja potekajo v popoldanskem času (16.30 – 19.00). Za opravljanje izpita je na voljo več izpitnih rokov čez celo šolsko leto.
Poklicna matura obsega:
1. obvezni del:
- pisni in ustni izpit iz slovenščine,
- pisni in ustni izpit iz gastronomije in turizma s podjetništvom.
2. izbirni del:
- pisni in ustni izpit iz tujega jezika ali matematike,
- izdelek oziroma storitev in zagovor.
Zaključek šolanja
Šolanje se zaključi s poklicno maturo.