Zakaj vpis v program gastronimija in turizem – smer turizem?
Znanja, nujno potrebna za opravljanje poklica, ki jih pridobite med izobraževanjem, so obvladanje osnovnih receptorskih spretnosti, kot so sprejem in razpored gostov, potrjevanje rezervacij, prijava in odjava gostov, informiranje in pridobivanje informacij, poznavanje tujega denarja, menjava in obračun storitev in delo z računalnikom.
Gastronomsko-turistični tehnik obvlada osnove organizacijske in administrativne tehnične spretnosti, kot so knjiženje in registracija poslovnih dogodkov, načrtovanje in organizacija dela, sestavljanje poslovnih dopisov v domačem in tujem jeziku, uporaba računalnika, izpolnjevanje poročil in tabel, izdelava grafikonov, poslovanje z denarjem in vrednostnimi papirji ter predmeti, vodenje skupin in poznavanje okolja.
Kakšno je delo gastronomsko – turističnega tehnika?
Turistični tehnik informira goste v turističnih in potovalnih agencijah o turistični ponudbi. Sodeluje pri organizaciji potovanj, pripravlja oglasno gradivo in analizira turistične storitve. Dela v hotelskih recepcijah, v agencijah, uradih idr.
Naziv strokovne izobrazbe: gastronomsko-turistični tehnik/ gastronomsko-turistična tehnica
Pogoji za vpis
V izobraževalni program se lahko vpiše, kdor je uspešno končal:
- osnovnošolsko izobraževanje ali
- nižje poklicno izobraževanje ali enakovredno izobraževanje po prejšnjih predpisih in
- pridobil zdravniško potrdilo, da ni ovir za izobraževanje po programu.
Vpisni pogoji za SSI programe – starostna omejitev: izredno se lahko izobražuje, kdor je ob vpisu star najmanj 16 let in nima pridobljene izobrazbe ali opravljenih vseh obveznosti po izobraževalnem programu, v katerem se izredno izobražuje, hkrati ni vpisan v isti izobraževalni program v rednem in izrednem izobraževanju.
Predmetnik
A – splošno izobraževalni predmeti
Oznaka | Programske enote | 1.letnik | 2.letnik | 3.letnik | 4.letnik | KT |
P1 | Slovenščina | 24 | ||||
P2 | Matematika | 19 | ||||
P3 | Tuji jezik | 20 | ||||
P4 | Tuji jezik II | 8 | ||||
P5 | Umetnost | 3 | ||||
P6 | Zgodovina | 5 | ||||
P7 | Geografija | 5 | ||||
P8 | Sociologija (izbirni) | 3 | ||||
P9 | Psihologija (izbirni) | 3 | ||||
P10 | Fizika | 3 | ||||
P11 | Kemija | 3 | ||||
P12 | Biologija | 3 | ||||
P13 | Športna vzgoja | 14 |
potrebno opraviti
B – strokovni moduli
Oznaka | Programske enote | 1.letnik | 2.letnik | 3.letnik | 4.letnik | KT |
M1 | Osnove gostinstva in turizma | 8 | ||||
M2 | Podjetništvo in zakonodaja | 8 | ||||
M3 | Poslovno komuniciranje in IKT | 8 | ||||
M4 | Naravna in kulturna dediščina | 8 | ||||
M9 | Turistično spremljanje in vodenje | 12 | ||||
M10 | Svetovanje in prodaja turističnih proizvodov | 8 | ||||
M11 | Obdelava turističnih informacij | 12 | ||||
M12 | Hotelska in receptorska dela | 8 | ||||
M16 | Kulinarika in vina v Sloveniji in svetu | 3 | ||||
Praktični pouk | Vključen v modulih | Vključen v modulih | Vključen v modulih | Vključen v modulih | ||
Praktično usposabljanje z delom | 10 | |||||
Interesne dejavnosti | 14 | |||||
Odprti kurikulum | 27 | |||||
Poklicna matura | 4 |
potrebno opraviti
Program je ovrednoten z 240 kreditnimi točkami.
Izbirni predmet: udeleženec izobraževanja med izbirnima predmetoma izbere enega.
*V izrednem izobraževanju se predmet športna vzgoja ne izvaja. Udeležencem se kreditne točke priznajo.
Cenik šolanja gastronomija in turizem – smer turizem
Enkratno plačilo
Storitev | Cena |
Šolnina | 1.020,00 € |
Vpisnina | 50,00 € |
Administrativni stroški | 150,00 € |
Skupaj: | 1.220,00 € |
Plačilo na obroke
Storitev | Cena |
1. obrok + vpisnina + administrativni stroški (102,00€ + 200,00€) | 302,00 € |
2. obrok do 10. obroka | 102,00 € |
Poklicna matura + priprave (za vsak predmet na PM 100,00 €) | 400 € |
Poklicna matura s posebnimi potrebami + priprave | 150,00 € (predmet) |
Cena izpita v predhodnih letnikih je odvisno od št. KT v posameznem modulu oz. vsebinskem sklopu. | 1 KT = 19,00€ |
Ob enkratnem plačilu dobite 5 % popusta na šolnini |
Ostalo
Storitev | Cena |
Ponovni vpis v letnik | 200,00 € |
Individualni izpitni rok | 150,00 € |
Prilagojeno opravljanje izpita za udeležence s posebnimi potrebami | 25,00 €/izpit |
Ponovno opravljanje izpita | 50,00 € |
Nepravočasna odjava od izpita | 20,00 € |
Izpis iz evidence | 25,00 € |
Izvedba posameznega izpita na splošni maturi za oddaljene kandidate do 150 km | 50,00 € |
KAKO POTEKA VPIS:
- Predhodno se z organizatorico izobraževanja dogovorite za srečanje.
- Za priznavanje predhodno pridobljenih znanj s seboj prinesite osebni dokument, spričevala in obvestilo o uspehu.
- Z organizatorico izobraževanja boste pripravili osebni izobraževalni načrt.
- Ob vpisu boste poravnali 1. obrok in vpisnino (z gotovino ali plačilno kartico na blagajni CDI Univerzum).
- Ostalo plačilo šolnine lahko plačate na največ 9 obrokov, ob plačilu v enkratnem znesku pa nudimo 5 % popust.
- Z vpisom boste dobili potrdilo o vpisu, s katerim lahko uredite nekatere pravice (zdravstveno zavarovanje, subvencionirano vozovnico, delo prek študentskega servisa …) do dopolnjenega 26. leta, če nimate statusa brezposelnega ali se ne izobražujete v skladu s predpisi o zaposlovanju in zavarovanju za primer brezposelnosti.
- Ob vpisu boste dobili dostop do urnika, ki je viden za celo šolsko leto, in dostop do spletnih učilnic (gradiv).
- Predavanja se bodo pričela konec septembra oziroma začetek oktobra.
KAKO POTEKA IZOBRAŽEVANJE?
Predavanja se pričnejo začetek oktobra in zaključijo v maju. Izobraževanje poteka:
- v obliki predavanj v živo (omogočen je tudi prenos v živo preko videokonferenčnega sistema)
- možen ogled posnetkov predavanj
- aktivnosti v spletnih učilnicah v obliki e-izobraževanja
- samostojno učenje.
Predavanja potekajo v popoldanskem času (16.30 – 19.00). Za opravljanje izpita je na voljo več izpitnih rokov čez celo šolsko leto.
Poklicna matura obsega:
1. obvezni del:
- pisni in ustni izpit iz slovenščine,
- pisni in ustni izpit iz gastronomije in turizma s podjetništvom.
2. izbirni del:
- pisni in ustni izpit iz tujega jezika ali matematike,
- izdelek oziroma storitev in zagovor.
Zaključek šolanja
Šolanje se zaključi s poklicno maturo.